El Rei En Jaume

Jaume I va néixer a Montpeller, avui fa 800 anys; amb només 21 anyets, va conquerir Mallorca. Per això, el Rei En Jaume és l'heroi remot dels mallorquins, un mite, que amb els seus mots va donar nom als llocs per on passava, que, com expliquen les Rondalles, amb el seu cavall quasi volador assustava els moros i deixava marcades les potades arreu de l'illa, que va arruixar les bruixes -les del Puig de les Bruixes de Llucmajor- que atemoritzaven els joves pobladors mallorquins, que era amic dels animals i com aquests el protegien i el respectaven, que descobria i alliberava tresors que els sarraïns havien amagat entre els avencs abans d'anar-se'n; és el rei que, fins i tot una vegada mort, va plantar cara, dret dalt del seu cavall, al moros que, coneixedors que el Rei ja no hi era, volien tornar a envair l'illa.

[@more@]

Seguint la crida d'en Vicens Partal per a l'efemèride, reproduesc un fragmentet del Llibre dels feits, un de molt petit, on hi menciona Bunyola.

93. E acordam nos ab don Nuno qui era romas ab nos, e ab lo bisbe de Barcelona, que pus los caualers den ·G· de Muntcada, e den ·R·, e daquels Richs homens que dessus hauem dits eren morts, que nos enuiassem cartes a don Atho de Foçes, e a don Rodrigo Liçana qui eren en Arago, quens uenguessen seruir la honor que tenien de nos: e enuiam hi, e els tremeseren nos cartes quey uenrien de bon grat. E mentre que aquels sapareylauen de uenir, fo nostre acort que faessem una caualcada, quels sarrains sen eren pujats en la muntanya de Soller, e Dalmerug, e de Bayalbahar, e tenien totes aqueles montanyes, e defenien als chrestians que noy podien mal fer tro en Polença. E exim de la vila, e anam nosen per vna ual que ha nom Bunyola ab aquels caualers e homens de peu que nos podiem hauer: car tota la major partida sen eren anats los vns en Cathalunya, els altres en Arago. E ab aquels que poguem hauer començam de fer aquela caualcada: e lexam ·I· castel quis te ab aquela montanya qui ha nom Alaro, e es lo pus fort castel del Regne de Malorques a la part dreta. E quan nos fom sus a la montanya, enuians a dir aquel qui era cap de la deuantera nostra, quels peons no uolien albergar en aquel loch on el los hauia manat, mas ques nanauen ues Incha.

Per molts anys!

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.