La força dels blogs i la dels vots

El Bloc del PSM segueix remoguent blogs, consciències, regidors i premsa convencional. La blogosfera mallorquina en va plena: els blogs s'han convertit en el canal d'informació més útil per als qui senzillament ens preocupa el tema i en l'agència de notícies més eficaç, ràpida i fiable per als periodistes; llegiu sinó el darrer paràgraf d'aquesta notícia del Balears i provau d'endevinar-ne la font. Els blogs van per davant la premsa i, el que és més interessant, hi han anat durant tot el procés de discussió: aquest darrer congrés del PSM deu haver estat, si se me permeteu l'expressió, una de les primeres experiències de debat polític virtual real.
 

[@more@]

Fa mesos que les dues posicions discuteixen a través de la xarxa, en el blog de'n Pere Muñoz (indiscutiblement, el més important de la blogosfera pessemera, també gràcies a la 'propaganda' que li fa El Mundo), els d'en Mateu Crespí i en Biel Barceló, als molts que hi ha al servidor de Mallorcaweb… Però també en els de militants d'altres partits, com el de n'Eberhard Grosske o d'en Miquel Àngel Llauger, que durant el debat s'han posicionat per una de les dues parts (fins i tot el regidor d'EU va 'retransmetre' el congrés on line). No hi ha hagut, aquesta vegada, tanta informació esbiaixada com és habitual en un procés d'aquest tipus (quan la premsa 'cuina' convenientment els missatges de les dues parts), però me fa l'efecte que això també ha facilitat que la discussió fos més clara i, per tant, més directa: més polaritzada. No m'atreviria a negar que el debat virtual dels blogs ha repercutit d'una manera més o manco directa en el desenllaç real del congrés i tot el que aquests dies se'n deriva.

El Bloc no només té la blogosfera inquieta, sinó que les agrupacions del PSM també se mouen: el PSM de Santa Margalida ha anunciat que se disssol, mentres que l'agrupació d'Algaida demana a la resta d'agrupacions que no abandonin el partit. Ambdós comunicats han sortit abans als blogs que als diaris. També ha anunciat la seva dissolució l'agrupació de Santa Eugènia, la d'en Mateu Crespí (cosa que vol dir que el PSM ha perdut una batlia), i sé que la de Bunyola també ho farà aviat; i potser no serà la darrera.

On aniran, aquests vots?
És una pregunta que més d'un se deu fer. Jo me l'he feta, just com a observador i com a catalanista militant preocupat; que ningú hi cerqui intencions partidistes, perquè no n'hi ha. La fractura del catalanisme mallorquí (i el en PSM representa una part molt important) no pot ser bona per ningú.

Els militants i agrupacions que aquests dies se donen de baixa del PSM ho fan, diuen, perquè creuen en un projecte nacionalista -el del PSM- que el Bloc no podrà representar. Fan comptes seguir fent feina a nivell municipal, amb una altra marca; però a les autonòmiques, on aniran aquests vots?

De cara a les eleccions la Parlament, me vénen al cap dues possibilitats.

1. Un únic Bloc catalanista i d'esquerres: PSM+Alternativa+Esquerra
2. Dues candidatures: Bloc d'esquerres (PSM+Alternativa) i Esquerra

Esquerra encara no hem dit que sí al Bloc; primer s'ha d'aclarir el PSM, solucionar els problemes que tenen, i fer una proposta de model d'organització del Bloc; nosaltres, per la nostra part, també ho haurem de debatre, i discutir si ens agrada la proposta del PSM o en feim una altra (i entre els dos, arribar a un acord satisfactori). Tot és discutible i negociable, però també sabem tots que serà difícil aguantar quatre anys més de PP…

D'altra banda, crec que Alternativa (EU i Verds) i el PSM aniran junts independentment d'Esquerra: uns i altres han apostat massa fort per aquesta coalició com per què no s'acabi fent. Per tant, i tornant a la pregunta, on aniran els vots dels ex-PSM

– en cas de la situació 1?
– en el cas de la situació 2?

Repetesc, són els dubtes d'un militant de l'esquerra catalanista, supòs que compartits entre molta d'altra gent preocupada. Potser qualcú me'ls sabrà respondre.

P.D.: M'ha fet molta de gràcia que el 'post' del BLOC als blogs hagi servit a en Benjamí Villoslada i a en Gabriel Bibiloni per donar més arguments a favor de la paraula blog enlloc de l'oficial bloc -tot i que reconec que vaig començar amb un bloc; però d'això ja en fa… quatre mesos i busques!-. Per cert, hi ha un parell de blogs més que els darrers dies també han parlat de la crisi del PSM: el de na Joana, el d'en Miquel de Petra, el blog d'Alternativa de Pollença, i l'Holaiquetal; l'eurodiputat Ignasi Guardans també en parla, del PSM, repetint el que va dir en Felip Puig al congré que per aquest camí "és probable que les coses deixin de ser com fins ara […]. L’interlocució amb la direcció d’aquell partit [probablement] quedi probablement molt malmesa". Idò mira, si una cosa bona haurà tengut el congrés del PSM del cap de setmana passat, serà això: enviar CDC a porgar fum.

També dir que tots els blogs que ja havia recollit s'han actualitzat.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: La força dels blogs i la dels vots

 1. Jaume diu:

  En la situació 1, potser més cap a UM que cap al PSOE.

  La 2 em sembla d’alt risc.

 2. enguillem diu:

  Creis que el PSM ha fet aquest moviment sabent que passarà amb els seus vots? cap on aniran?
  Realment penso que si s’ajunten amb EU es perd un referent nacionalista a les Illes i ja només en queda un, si consideram UM com nacionalista.

  Dius que tal vegada Esquerra no s’ajuntarà al bloc, si és així haurà estat una bona estratègia d’Esquerra per llevar-se un rival polític de sobre.

  Jo realment no sé que faré, però tinc un any, ja menys, per cercar el meu referent nacionalista. Esper trobar-ho

Els comentaris estan tancats.