La ‘h’ de Son Moix

Fins no fa gaire, el nom que feia servir l’ajuntament de Maó per la seva ciutat era el de Mahó, vulnerant la Llei de Normalització Lingüística, en el seu article 14 sobre els topònims, i les directrius
de la UIB (màxima autoritat en matèria lingüística de les Illes, segons
l’estatut). Fa cosa d’un any, crec, el govern d’esquerres de la ciutat
finalment va canviar l’anomalia mahonesa pel nom oficial, Maó.

Immediatament sortiren els defensors de la ‘h’, hache, en diuen ells, la de Mahón. De fet, només sortiren a les pàgines d’El Mundo, que és l’únic mitjà que és capaç de convertir un fet com aquest en notícia de portada durant tres mesos. Això, o que la web de l’ajuntament d’Inca també sigui .cat. El Jueves no ho faria millor. Vaja, que El Mundo és el guardià de les essències baleás, sempre vigilant que cap català maligne enviat per en Carod, en Maragall i pel fantasma del capità Bayo, intenti canviar lo nostro per una catalanada.

[@more@]

Amb aquest esperit patriòtic, el diari del pisciner va convertir el tema de la hache en la seva particular ‘cruzada‘: que si colonialisme català, que si defensa dels dialectes en perill d’extinció, presentació d’informes el·laborats per experts de primer nivell, reivindicació de la democràcia directa i participativa, aportacions d’intel·lectuals d’alta volada i altament qualificats en temes lingüístics, com les d’aquest patriota i aquest advocat, tots dos experts en qualsevol tema que sigui anti-català… En definitiva, tot un esforç per aturar l’avanç de la Gran Catalunya invasora i enemiga de coses tan nostres -enveja que tenen- com l’ensaïmada, les piscines o les haches.

Se veu que tanta de feina cansa -en tot el tema de Maó hi ha un gran
treball de recerca bibliogràfica i històrica que de ben segur és
esgotador-, i supòs que és per això, perquè deuen descansar -per devers
Son Servera-, que no ha sortit de la piscina mediàtica cap gonella
indignat pel canvi de nom de l’estadi de Palma, Son Moix, que ara se
diu ‘ONO Estadi‘,
i pel qual el Mallorca, que no és el propietari del camp (ho és
l’Ajuntament), s’embutxacarà 4’5 milions d’€. Potser això no ho
consideren un atac a lo més nostrat, potser és que s’està més
fresquet dins la piscina; potser és que Son Moix no s’escriu amb hache,
que és la veritable essència de la balearitat més arcaica i autèntica.

Visca Son HONO!

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.