Conselleria d’Ensaïmades, Cocarrois i Porcs

Si ahir era la brillant idea d’enllaunar el Cant de la Sibil·la que ha tengut el Consell, avui podem llegir una entrevista al novell responsable de Patrimoni i Identitat Cultural.
Realment se nota que s’acosten les eleccions i que UM té ganes de
marcar distàncies amb el PP, que no arribi el mes de maig i se pugui
dir que des del CIM no s’ha fet res per lo nostro.

El principal mèrit d’en Joan Cerdà és haver possibilitat, com a cap
d’UM de Pollença, el primer batle del PP de la història del poble;
almanco, el primer elegit per sufragi. Per això, com a recompensa per la seva contribució a la construcció del país, i
havent deixat la batlia en bones mans -i amb la seguretat que són les
millors per seguir aquesta tasca bàsicament constructiva-, S. A. R.
Munar va decidir recompensar-lo amb un bon càrrec al CIM (Cort Insular
de na Munar), una conselleria nova de trinca, aposta per a ell: aquesta
de
Patrimoni i Identitat Cultural.

[@more@]

L’estrenat conseller tendrà ben poc temps per fer
qualque cosa; però tot i això, pareix que, amb els mesos que queden,
està decidit a posar a debat alguns dels grans reptes que poden marcar
el nostre futur com a poble en aquesta era de la globalització: la carn de la sobrassada o els bous de Costitx,
tots dos assumptes de cabdal importància per a la nostra supervivència
cultural. Lògicament, tot això sense deixar de fer gestions -uns dies a
Suïssa, uns altres per la Península…- per envitrinar el Cant de la Sibil·la. Dins les competències de la Conselleria també hi ha Política Lingüística i Patrimoni Històric;
com que, repetesc, falta molt poc per acabar la legislatura, imagín que
aquestes dues àrees faran feina en els dos temes apuntats a dalt:

– La D. I. de Política Lingüística mirarà que les etiquetes de les sobrassades diguin ‘porc mallorquí’ en lloc de ‘cerdo mallorquín‘, i intentarà muntar una campanya on gent famosa i rica surti per la TV del Consell -i a IB3 en horaris de matinada- dient ‘Tenim una sobrassada per tastar: la de porc negre’.

– La D. I. de Patrimoni intentarà que els bous de Costitx
tornin una temporada a Mallorca; i perquè tothom els pugui veure, els
exposaran en una de les rotondes de la carretera de Manacor. D’altra
banda, la mateixa Direcció declararà el porc negre ‘Bé d’Interès
Etnològic i Cultural’, ja que és aquest animal -i no cap altre-, devora
les institucions pròpies i la llengua per tastar, el que representa millor l’essència de la mallorquinitat.
Si el conseller és capaç d’aconseguir de fer tot això abans de les
eleccions, se demostrarà que el sou cobrat amb doblers de tot els
mallorquins haurà estat ben aprofitat. I com que el veig un home feiner
i espavilat -de batle a conseller la mateixa legislatura-, li propòs
que treballi o ens assessori en un parell més de temes que crec
importants per a la nostra identitat:

– El farciment dels cocarrois i les panades
– El color de les herbes dolces (n’hi ha de més verdoses i de més marronoses)
– El número d’estampetes dels cossiers
– El número d’estrofes de Sa Ximbomba
– El color del rebosillo de na Francinaina, la geganta major de Palma
– La mida dels confits de les caraputxes

Si qualcú té més propostes per fer arribar a la Conselleria, que ho faci saber. Que després tothom critica que el Consell no fa res per la nostra cultura, quan és evident que és ben el contrari…

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Conselleria d’Ensaïmades, Cocarrois i Porcs

  1. Dessmond diu:

    Curiós que la teva preocupació sigui carregar-te UM, en comptes del PP. O el PSOE.
    Em meravella aquest espanyolisme tan primari i caníval.

  2. Amadeu diu:

    Company Dessmond, te propòs que facis un ‘tour’ pels articles del blog, i veuràs si n’hi ha cap de dedicat al PSOE o al PP. Mira més abans de dir segons què.

    UM, PP, PSOE: la mateixa brutor.

  3. Dessmond diu:

    Amandeu,
    D’això em queixo. De que tinguis pel mateix el PP, PSOE i UM.
    Aquesta mirada tan miop d’ERC es la que es carregarà els PPCC.
    Ptser jo tambre vindre a Bunyola, a acompanyar-te amb aquest Jimmy jazz
    Salut i independència!

Els comentaris estan tancats.