Un article per Es Castellet

Pos aquí l'article que he fet per al número de novembre-desembre d'Es Castellet, que si no m'ho han dit malament, surt avui mateix. Esper que agradi. Independentment d'estar-hi d'acord o no, que agradi: amb això ja me donaré per satisfet. El més important, però, és comprar la revista: no sé quin és el tema d'aquest mes, però com sempre d'ençà que se torna a editar -i d'això ja en fa quatre anys!-, segur que és ben interessant…

La veritat és que Es Castellet és una de les millors mostres que el nostre poble és ben viu, malgrat tot. La revista, així com el Col·lectiu Sitja, que és qui l'edita, omplen bona part del buit cultural que tenim, i que no s'ha fet més gran perquè tenim la sort de comptar també amb l'Escola de Ball, la de Música, l'Associació d'Amics de J. Koslowskij, l'APIMA, el Festival de Música, l'esplai Lluna Nova, Grallalsac, el reaparegut Grup de Teatre (bravo!)… I molta altra gent que, en tots els àmbits, i de manera desinterassada, fa tirar el Bunyola endavant: qui digui que som un poble adormit, realment, no sap què diu.

I qui se n'ha anat a dormir, ara per sempre, és don Andreu Cabot, el pare de la batlessa, Maria Cabot. Des d'aquí, perquè no ho puc fer personalment, el meu condol per a ella i per a tota la família.

[@more@]

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 comentaris a l'entrada: Un article per Es Castellet

 1. Amadeu diu:

  Gràcies per la consideració, tot i que no sé si tant com per tracar l’article d’imprescindible…

  Pel que fa al text de n’Anasagasti, què vols que te digui: un patrici basc -BBVA, Hiberdrola, etc- que té en el seu historial haver fet president n’Ansar i ser soci d’UM a nivell europeu no és un dels meu referents d’opinió.

 2. Amadeu diu:

  Company, gràcies per haver-te llegit l’article.

  En resposta a la primera pregunta, te diré que creim que no, que els d’Esquerra no som com la resta de polítics. Almanco això pensam nosaltres, i així voldríem que fos.

  Nosaltres venim d’aquest món cultural. Basta recordar que n’Àngel Bujosa és de Grallalsac, o que ell i el seu germà Andreu són dels caps de l’Esplai; o que n’Esperança Mateu i jo mateix som ‘refundadors’ de la revista ‘Es Castellet’; o que en Toni Muntaner i jo hem fet teatre molts d’anys, per exemple.

  Per tot això, sabem com va el petit món cultural de Bunyola, i quina és la feina autònoma de les associacions i quina és la part de l’Ajuntament. No és que anem als actes, sinó que moltes de vegades els hem organitzat nosaltres mateixos!

  Omplir el ‘buit cultural’ significa no deixar que siguin les associacions que ho facin per voluntarisme, sinó que sigui iniciativa de l’Ajuntament. Els ‘Estius a la fresca’ eren una boníssima idea, en aquest sentit.

  Això passaria, per exemple, per arreglar -ni que fos una mica- el teatre per tal de poder-hi programar obres o espectacles periòdicament, crear una ràdio d’una vegada per totes, una biblioteca nova que doni un bon servei -oberta tot el dia i amb un bon fons, per exemple-, donar volada al festival de música, etc. Són moltes les idees que tenim, i que aquí no hi caben -però que, quan sigui per Bunyola, qualsevol dia te puc exposar tranquil·lament-.

  Entenc la teva indignació, perquè la compartesc. Bunyola és un poble amb una potencialitat immensa, i immensament desaprofitada. És hora que l’aprofitem, o no?

  Salut!

 3. Amadeu diu:

  Company Desencant, esper que aviat hi deixis d’estar, perquè el que necessita Bunyola és gent animada, precisament!

  Bromes a part, tens raó que molta de gent només va a allò que organitza. Ho sabem, i almanco jo per això no tenc, per ara, cap solució. Potser la gràcia seria potenciar la vessant cultural de Bunyola a fi que pogués venir públic d’altres pobles o de Palma. Ser un ‘mostrador cultural’, i no només programar cultura local, sinó combinar-ho tot. L’exemple seria Lloseta amb el seu teatre, o Binissalem amb la Casa Museu Llorenc Villalonga (per cert: t’has demanat mai com és possible que aquest centre no estigui a Bunyola? És una pista més de com se fan les coses…).

  Pel que fa as gegants, pel que jo sé, la idea ha sortit de gent de Bunyola, de l’entorn de l’Escola de Ball. Me pareix una idea excel·lent: fa festa, fa tradició (=identitat) i fa poble. D’això que sigui un regal empresarial, ara no record bé si m’havien comentat qualque cosa… Però no seria extrany, en vista com van les coses!

  Salut!

 4. Benvolgut Amadeu, ja ha passat més d’un mes des del darrer comentari que vaig fer al teu article i encara no he rebut cap resposta. La veritat és que fan ganes de deixar d’entrar al teu bloc perquè no paga la pena deixar-hi un petit apunt. Per cert, jo també vaig llegir l’article teu d’Es Castellet, com en Desencant al qual sí que respongueres. Venga home, que fa temps que ens coneixem i encara que et critiqui pots estar segur que ho faig de bona fe i amb la intenció de que milloris i de que qualque dia puguis ésser batle del teu bell poble. Gràcies per l’atenció i molta sort.

 5. Amadeu diu:

  M’has deixat fred, Ferran. Normalment, la gent s’enfada pel que escric, quan no hi estan d’acord; però encara no m’havia trobat que qualcú me retragués ‘el que no he escrit’…!

  Bromes a part, t’he de confessar que no sé exactament a quin apunt te refereixes. He deduit que és que el que hi ha, en aquesta mateixa pàgina, més amunt, que va firmat amb el teu nom. Si és aquest, t’he de donar la raó en que en aquest article no hi ha projectes concrets. Encara és prest, estam discutint-los entre el grup d’Esquerra, i també els volem exposar als col·lectius i associacions del poble. De fet, aquest mètode ja és un objectiu en sí -i crec que a l’article també ho diu-: informació, transparència i participació ciutadana. I a través d’aquí, iniciar la transformació, tots junt, que Bunyola necessita.

  No sé si aquesta petita explicació te bastarà, a tu, que ets sortosament una persona exigent amb les paraules. Com a mínim, que serveixi per a la ‘treva nadalenca’…

  Com se sol dir per aquests dies, Bon Nadal!

 6. Sí que soc exigent amb les paraules, perquè si no ho som a la blogosfera on és l’únic que tenim, que em resta? Potser al primer comentari vaig ésser una mica dur; però de totes maneres com duràs a la pràctica els teus principis – informació, transparència i participació ciutadana – a la pràctica quan siguis regidor. T’ho deman perquè a Valldemossa fa quatre també ens varem plantejar posar en pràctica aquests mateixos eixos rectors i si podem intercanviar idees, doncs tots surtirem guanyant. Molts d’anys i saludable 2007

 7. Amadeu diu:

  Bones, company.

  Tens tota la raó: a Bunyola hi ha una activitat cultural frenètica, tot i les circumstàncies. Són activitats que neixen de les associacions, i són aquestes associacions que aguanten el poble.

  M’agrada, aquest afany per la cultura que tenim els bunyolins; el que lament -i crec que, parlant-ne amb gent d’aquestes associacions, és una opinió general- és que l’Ajuntament fa anys no sap estar a l’altura d’aquesta moguda (per exemple, tu que cites les jornades d’estudis locals: has vist mai cap acta, editada,de la primera o de la segona edició? De la primera aviat en farà quatre anys!).

  També tens raó amb les propostes concretes: ja arribaran. Ningú anirà a votar sense conèixer el model de poble d’Esquerra-Bunyola; i, si li agrada i el comparteix, esper que ens voti…

  Salut!

 8. Amadeu diu:

  Buf, company! Serà difícil contestar-te tot el que me demanes en un comentari d’aquests.

  De l’Ajuntament, tens raó: és clar que ha fet coses! És més, els dos primers anys d’aquest equip de govern varen ser molt positius en matèria de cultura: estius a la fresca, increment de les exposicons, iniciativa… Però de cop, inexplicablament, aquesta flama s’ha anat apagant, apagant, i ara tornam a ser allà on érem, si no fos…

  Si no fos per les associacions, i en bona part, gent jove que ha tengut l’empenta de reactivar-les (el Col·lectiu Sitja, Sa Vinyola, l’Escola de Música, l’Esplai, etc.) Aquestes associacions reben suport logístic, només faltaria! És el mínim que podem demanar a un ajuntament, no?, que posi un local o quatre euros -que costen molt de cobrar, t’ho dic per experiència- a disposició de les iniciatives que, de manera privada, se posen en marxa al poble.

  Iniciatives de l’Ajuntament? En principi, el Festival de Música és responsabilitat municipal, però sabem tots dos -imagín que ho saps- que qui fa la feina és una sola persona, que no cobra de l’Ajuntament per fer-la, i que si un dia aquesta persona deia ‘ja basta’, s’acabaria el festival.

  L’altre projecte que s’havia proposat l’equip de govern per aquests anys era la ràdio: en saps res, tu? Hi ha unes instal·lacions a mig fer, el promotor de la idea, en Miquel Brunet, fa temps que se n’ha desentès, emprenyat de la inoperància del Consistori, i el consell de redacció, que no funciona, estan emprenyadíssims. Hi ha un grup de joves que mmiren de fer qualque cosa: com sempre, voluntarisme.

  Potser un dia d’aquests miri de fer un post sobre el tema de cultura, o si esperes una mica, aviat començarem a mostrar les propostes d’Esquerra-Bunyola, i t’assegur que l’apartat de Cultura serà un dels més ambiciosos. Ah, i no fa falta dir-te que si tens cap idea o suggeriment, ens ho pots fer arribar, o bé en persona, o per escrit aquí mateix, al meu correu o al d’Esquerra-Bunyola: bunyola@esquerra.org

Els comentaris estan tancats.