Bunyola en obres

Bunyola està en obres. Feia prop d'un mes i mig, quasi dos, que no hi anava, i aquest cap de setmana que hi he estat -que ja m'ho havien comentat- ho he vist, i sobta bastant: està tot en l'aire. La zona de la plaça (església, mercat, etc.) és el que més impacta, perquè és el centre del poble (potser no el centre geogràfic, però sí el centre sociològic), i diguem que descol·loca una mica, això de tenir-la feta una ruïna.
 
Però a part d'això, també se remouen terres municipals als aparcaments del carrer Santa Catalina Thomàs, als de Can Gual, i al polisportiu. És a dir: de nord a sud i d'est a oest, i de dalt a baix, hi ha obres pels quatre cantons del nucli de Bunyola. Sens dubte, era el millor moment per posar el poble amb els peus per amunt, ara que s'acosten les festes de Nadal: els Reis, més que venir del Pròxim Orient, pareixerà que hi arriben.
 

[@more@]

Les obres organitzades per l'Ajuntament, però, no són les úniques que se fan, sinó que n'hi ha més d'encetades, com ara el forat de la vergonya a l'antic restaurant de Sa Costa. Quan jo era petit, tot allò era una paret magnífica, un marge esplèndid de pedra seca, que mig tapat pels plataners del carrer, suposava una entrada de postal, a Bunyola, per la carretera de Sóller. D'aquell mig quilòmetre de paret, avui només en queden uns metres escassos, que supòs que també perillen d'esbaldragar-se per culpa de la desídia municipal i la connivència especulativa. Tota la resta són cases, les que ja estan fetes i les que se fan ara, i no precisament barates. Mentres se destrossa el contorn històric del poble amb promocions per gent de Palma cansada de la ciutat, o per jubilats del nord d'Europa, o per blanquejadors de doblers i estafadors que escampen el virus andritxol per la resta de Mallorca, dorm dins un calaix la proposta de convertir en HPO l'antic quarter de la Guàrdia Civil. L'Ajuntament té problemes per construir quatre Habitatges de Protecció Oficial pels joves bunyolins, però no en té per permetre que els de sempre facin el que vulguin, el que volen: cases cares, impossibles per a nosaltres, joves, però assequibles per als especuladors.

 

El que s'ha acabat a Andratx tot just comença a Bunyola. Pareix que se couen operacions de les grosses; almanco això diu la gent, però cada vegada que hi vaig me l'expliquen més grossa. Qui no explica res són els regidors. El que és cert és que darrerament s'han fet requalificacions ben curioses, sempre mig d'amagat, com la de Son Serra. Qui més qui manco té la seva versió, i amb un constructor diferent com a protagonista, i entre polígons, urbanitzacions i centres comercials, supòs que tot deu ser vera. El cas és que circulen notícies realment terrorífiques. Qualcú que coneix el tema m'explicava aquests dies que la cosa és horrorosa, que el que se planeja és bestial. I també que hi ha molta de cosa il·legal, però això ja no extranya a ningú en aquestes altures: el que seria sorprenent és que no ho fos.

 

Si és així, si el que se prepara són una sèrie de pelotazos a gran escala presumptament delictius, no quedarà més remei que donar la raó al president Matas quan, per llevar-se de damunt la brutor que dia a dia li arriba des d'Andratx, diu que la corrupció és cosa de tots els partits. Però per ara, tot això, el que m'han explicat, són rumors, i m'agradaria creure que poc creïbles; en tot cas, no se pot acusar ningú sense proves, i no seré jo qui ho faci. Quan arribin les eleccions, a l'Ajuntament de Bunyola hi hauran governat, excepte EU i Esquerra, PP, PSOE, Independents, UM, PSM i Entesa per Mallorca; com deia aquell, i ara que ve Nadal serà bo de recordar-ho, qui estigui lliure de pecat, que tiri la primera pedra (en aquest blog pot dir el que vulgui). O que avisi el Fiscal que véngui a fer un tour per Bunyola: si tot s'ha fet bé, no hauria de passar res.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Bunyola en obres

 1. Amadeu diu:

  M’ha agradat la teva crítica, per constructiva i positiva, que és com haurien de ser totes les crítiques.

  Tens raó amb que només parl de rumors; el problema, fixa-t’hi, és que no ens podem atènyer a altra cosa: la informació sobre les operacions urbanístiques que s’estan bastint a Bunyola brillen per la seva absència.

  Si em demanes què faria jo, el primer és informar. Informar i promoure un debat públic i obert amb tots els sectors implicats, des de veïnats als constructors. No se pot encara un tema tan delicat, com és l’urbanístic, d’amagat de la gent, generant rumors i desconfiança, que és el que passa ara mateix.

  Tampoc, si de mi depengués, hagués autoritzat nous plurifamiliars i convenis d’envergadura sense tenir acabat el PGOU i haver fet l’adaptació al PTI, que encara no s’ha fet.

  Referent a la corrupció, com hauràs llegit, no acús, perquè no puc ni vull, a ningú. Només dic el que pens, i és fa pinta de pudent, tot això. Alerta, perquè de vegades la pudor és legal. Però si Esquerra entra a l’Ajuntament, tenim molt clar que és per oretjar-la i que hi passi l’aire. Si això implica destapar el que ara està tapat, paciència i que cadescú sigui responsable del que haurà fet aquests anys.

  El principal problema de tot això és la manca d’informació. Per nosaltres, Esquerra, aquest serà un tema cabdal: informació, transparència i democràcia participativa. Que les decisions importants, supra-partidistes, siguin preses entre tots els implicats, que són tots els bunyolins.

  P.D.: De plans, pareix fiable el fet que se vol urbanitzar la zona de la fàbrica -de fet, els veïnats ja s’han mobilitzat-, fins i tot s’ha dit que s’hi instal·laria una gran superfície. Pareix que qualque cosa semblant hi ha per Son Serra. Sense oblidar el famós polígon d’Es Rafalot…

  Salut!

Els comentaris estan tancats.