La tercera plataforma

Aquest cap de setmana -a part del DVD de la Sibil·la…- s'ha presentat a Palma una nova plataforma nacionalista unitària, o com a mínim, amb les ganes de ser-ho en un futur.  'Tercer Espai' és el nom que han triat, ja que el que promou aquest nou grup, o fòrum, que és com se presenten, és 'bastir un grup de reflexió i anàlisi de la Mallorca actual des d’una perspectiva nacional […] per superar l’eix dreta-esquerra, […] situant els referents del mallorquinisme com a eix central de la realitat política'. En definitiva, la intenció de la nova plataforma -i deixen clar que no passaran de ser això-, és la d'empènyer per crear un espai polític 'nacionalista' capaç d'enfrontar-se a l'espanyolisme de dretes i d'esquerres; un 'tercer espai', amb el nacionalisme com a eix estructural, resultat de la unió de tots els nacionalistes de qualsevol cantó ideològic (i hem de suposar, per tant, que seria socialment indefinit).
 

[@more@]

Sempre han de ser benvengudes les propostes que apostin per la unitat d'acció, per recalcar els punts en comú entre les diferents opcions nacionals en lloc de les diferències. Tot i que, de vegades, aquestes diferències són massa importants, jo diria que fins al punt que posen en dubte el 'nacionalisme' de certes opcions. En tot cas, segur que ens arribaríem a posar d'acord en els temes 'de país', encara que, per no rompre la tradició de la nostra història política, ens discutiríem abans per acordar quins són aquests 'grans temes' sobre els quals ens hem de posar d'acord…

Però bé, com deia, un nou intent per trobar-nos tots els partits i organitzacions que diuen ser 'nacionalistes' sempre és un bon intent. Així, si després de passar pels seminaris i les trobades organitzades pel Grup Blanquerna, no hi ha acord entre les formacions catalanistes, ara tendran una segona oportunitat als seminaris i xerrades organitzades pel Tercer Espai. I si no, sempre quedaran les xerrades i seminaris organitzats per l'Obra Cultural, que tot i que aquesta no és la seva principal ocupació, també ho fa de vegades, i exerceix una mica com a 'organització mare' -i que acull, d'una manera o una altra, tots els invents del ram-, per intentar trobar una solució a la discussió. Pareix mentida que amb tan de fòrum cívic no siguem capaços d'arribar a cap acord…

A cada acte d'aquests, de plataforma en plataforma, segurament hi haurà les mateixes quatre persones dels quatre partits diferents que se disputen aquest 'tercer espai' -i que segur que són socis d'almanco dos dels tres grups- totalment d'acord amb la proposta del moderador de torn, de la plataforma de torn, d'unió de les forces nacionalistes, però, això si, mentres aquesta unió se faci segons els termes que cadescun d'ells plantegi, és clar: som un país de savis.

I de l'OCB al Blanquerna i d'aquest al Tercer Espai, cadescú amb la seva proposta unitària, que no serà gaire diferent de l'altra, però que estarà feta per un think thank diferent (i, és clar, per simpatitzants de partits diferents; perquè tothom deu tenir simpaties per una opció o una altra, no?). Un, dos i tres; ja ho diuen en bon mallorquí: qui fa tres…

P.D.: En Pere Bueno parla del mateix tema en l'article L'eix i l'espai a Tribuna Mallorca d'aquesta setmana. Una reflexió intel·ligent, la d'en Pere, com sempre.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: La tercera plataforma

  1. He actualitzat la teva ubicació a Bunyola a la XARXA REPUBLICANA. Per enllaçar-hi: http://xarxarepublicana.blogspot.com

    Salut i llibertats.

    Moisès Rial
    http://llibertats.blogspot.com

Els comentaris estan tancats.