Parlem de Raixa

Quan cap a l'any 2001, o 2002, no me'n record, una senyora almenanya va decidir comprar Raixa -cosa que només podia fer perquè els propietaris mallorquins l'havien posada en venda-, se va organitzar tota una campanya per 'recuperar' la finca. En un discurs que fregava la xenofòbia, se va dir que Raixa, pel que ha suposat històricament per Mallorca, no podia estar en mans extrangeres, que això seria com perdre una part de la nostra identitat, etc. Els germànics poden comprar tota l'illa -sempre que els mallorquins, que és el que fan, la posin en venda- però Raixa no, perquè aquest és 'part de la nostra identitat'. Com si els mallorquins ens carateritzàssim per, precisament, haver conservat la nostra identitat i el nostre patrimoni… Al final, amb la comèdia, el Consell de na Munar i el Ministerio d'en Matas acabaren pagant els 2.000 milions d'euros que valia la possessió, i per evitar que Raixa 'caigués' en mans extrangeres, és a dir, alemanyes, se va consentir que passàs a mans del govern espanyol, que sempre ha estat un gran defensor de la nostra identitat i el nostre patrimoni.
 

[@more@]

A jo sempre m'ha fet una certa il·lusió que Raixa sigui una finca bunyolina. Sí, perquè és vera que és un lloc realment important dins la història de la nostra illa, i perquè és tot un monument de les tendències europees que a Mallorca se notaren de passada, però que s'aturaren a Raixa: la Il·lustració, el Classicisme, el Romanticisme… Raixa és dels pocs llocs que ens ha conectat amb Europa, amb la Modernitat que va néixer de la Revolució Francesa. A Mallorca, això quasi no s'hi va notar, o ho va fer molt a poc a poc; a Raixa sí. A més, amb capacitat d'explotació, Raixa és un dels actius turístics que serien més importants per Bunyola…
 
Des que el Govern Espanyol (que, és clar, no és extranger) n'és el propietari, a Raixa no hi saben què fer. L'han arreglada amb més o manco fortuna, supòs, i ara no saben com l'han d'aprofitar. En Matas hi volia dur no se sap què de 'Parques Nacionales', en Zapatero pensava de reunir-hi l'Aliança de Civilitzacions, que no va ni envant ni enrera, i que finalment tampoc s'hi instal·larà. El Consell calla, perquè d'ençà que va salvar la possessió de les 'hosts invasores del nord', la resta li és igual mentre a na Munar li deixin tallar la cinta i fer-se la foto el dia de la inauguració. I amb tot això, jo fa temps que pens: i l'ajuntament de Bunyola?

L'juntament de Bunyola no és part propietària de Raixa, però qualque cosa hi hauria de poder dir, perquè la possessió és dins el terme. Que jo sàpiga, fins avui, l'única actuació del nostre ajuntament en el tema ha estat concedir la llicència d'obres de la reforma. De veres no se podia demanar que en aquest consorci Govern Espanyol-Consell de Mallorca l'Ajuntament de Bunyola hi tengués com a mínim veu? O, en tot cas, s'ha demanat?

Tot això ve perquè avui surt una nova informació als diaris: descartada l'Aliança aquesta, ara proposen fer-hi cursos i activitats sobre qüestions mediambientals, conjuntament, el Govern Espanyol, la UIB, la UIMP i la Fundación Biodiversidad. Molt interessant, de veres, però la finca de Raixa, tan important per la identitat i la història de Mallorca, etc., segueix lluny de poder ser usada pels mallorquins en general i pels bunyolins en particular. Serà un tema, aquest, que des d'Esquerra-Bunyola haurem de fer-hi pressió: volem que Raixa sigui un centre controlat des de Mallorca, des de Bunyola concretament -o en bona part-. Ha de ser un objectiu per aquesta propera legislatura: recuperar Raixa de les mans estrangeres que ara la controlen.

Això sí: seria ben divertit que a Raixa s'hi fessin cursos sobre mediambient i urbanisme mentre a pocs centenars de metres hi començassin les obres del polígon de 600.000 m2 que l'ajuntament promou a l'altra banda de la carretera…

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Parlem de Raixa

 1. Marc diu:

  Estic engegant una campanya des del mou bloc per tal de reclamar a AENA que concedeixi la nova terminal al grup Star Alliance, permetent la consolidació del Prat com a hub intercontinental.

  Et convido a sumar-t’hi, fer-hi referència al bloc i fer arribar el text per correu als teus contactes per tal que corri i creixi.

  Link:

  http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/01/campanya-per-un-hub-interconinental.html

  Gracies,

  Marc

  http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

Els comentaris estan tancats.