Mallorca a Gràcia

Diu el cartell que la festa d'ahir vespre, la de cada darrer dissabte de gener a les places del centre de Gràcia, és la de Sa Pobla: 'Sa Pobla a Gràcia', se diu. Bé, no sabria dir si s'hi assembla molt, poc o gens, el Sant Antoni gracienc, amb el Sant Antoni pobler, perquè no hi he anat mai; el que sí sé és que diuen que la 'Nit Bruixa' és molt divertida, que hi va gent de tot Mallorca i que el sarau dura tota la nit. 

[@more@]

A Gràcia, els foguerons s'encengueren a les 19:30, crec. I supòs que devers les 21:30 la plaça de la Virreina se devia començar a omplir, així com se començaven a fer les llargues coes per torrar a la plaça del Diamant. Quan hi vaig arribar jo, a la Virreina, després d'un sopar de músics a base de pa amb oli, truita, herbes i pomada, ja era mitja nit, però de festa encara en quedava més de la meitat. I quina festa!: damunt la plaça, mitja dotzena de rotlades de balladors; a la cantonada del carrer d'Astúries, i també davant l'església, els xeremiers i els glosadors s'escoltaven mútuament i la resta de la gent escoltava a tots dos grups, entre la gràcia i l'admiració per tant de virtuosisme -l'amiga Catalina, glosadora de Sa Pobla, me'n va fer un parell que no vaig ser capaç de respondre, me va deixar ben fred-. És genial veure com un de Montuïri, tot un crack, i un de Manacor, que se defensa bastant bé -la revelació de la nit-, se piquen amb la mateixa tonada, però la glosadora, armada amb una ximbomba i la tonada poblera, els ataca a tots dos. I entre tant de magisteri, qualcú altre que s'hi apunta: i és que quan hi ha festa, alegria i una mica de pomada per regar-ho…

També val la pena veure les rotlades. Hi ha de tot: gent que no sap ballar, però que ho intenta (com un servidor, encara que amb una vegada d'ensenyar les misèries basta), i n'hi ha molts que se pentinen, i cada vegada en són més; la majoria, de totes maneres, encara no ensenyen les aixelles i mantenen els braços a lloc. Això sí, tots ballen junts, en rotlo -i molta altra gent que, per això mateix, no balla-. És la gran discussió del ball mallorquí contemporani, en rotlo o en parella…

Però de ballar, jo no en sé. Ni sé glosar, i de sonar les xeremies just en tenc quatre nocions. Però això no és tan important. El que importa d'aquesta festa, la del darrer cap de setmana de gener, és veure als amics que feia temps que no veies i que saps que hi anirien, i a d'altres que ni tan sols t'esperaves de trobar-los per allà; hi trobes coneguts que, amb el trui i la gresca, passen a ser amics de tota la vida. T'alegres de veure els companys de Mallorca que han vengut aposta o per feina, com els xeremiers o els altres músics. I no només els mallorquins omplen les places: principatins de Barcelona i de la resta del Principat, valencians, menorquins, formenterencs, eivissencs… Amics, companys i gent retrobada d'arreu del país, allà enmig, entre la plaça del Diamant i la de la Virreina. El món entre dues places: en nits com aquesta, no necessitam res més.

Diuen que la 'Nit Bruixa' de Sa Pobla és molt divertida, i que hi va molta de gent de tot Mallorca. És el que passa a Gràcia quan Sa Pobla s'hi desplaça: ja no és Sa Pobla qui hi va, hi va tot Mallorca. Mallorca a Gràcia, i entre dues places, tot el món: Mallorca al món.

P.D.: No sé si a sa Pobla ho fan igual o no, però aquí, quan la festa se va acabar, per acompanyar-nos a dormir ens enviaren quatre furgons de la Guàrdia Urbana, ells tot elegants, amb els cascs posats i les porres a la vista. Sant Antoni és la primera fressa, però potser no importava tant. Això sí: estaven de foto.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.