El paper de la batlessa en l’afer de l’ex-polígon

A dia d'avui, els partits de Bunyola que no pensen donar suport a cap tipus de polígon, gran o petit, industrial o de serveis -pitjor encara!-, o del que sigui, són cinc dels sis que hi ha al nostre poble. Esquerra sempre hi hem estat en contra, des del primer dia; Entesa per Mallorca tampoc li donava suport; el PSOE, i fins i tot el PP (!), han rectificat a temps i també s'hi oposen, i avui sabem que Entesa d'Independents també hi votarà negativament. El polígon és un projecte mort i enterrat. O almanco això és el que esperam sentir de boca de la batlessa, que tan engrescada estava amb la idea, si hem de fer cas dels resultats de la consulta partidista d'ahir.

Ara la batlessa haurà de recapacitar. Jo seria el primer que faria. Haurà de reflexionar si ha duit correctament o no tot aquest procés, quin paper hi ha jugat -sempre parcial, a favor de la urbanització-, i com ha acabat tot plegat, i personalment, m'agradaria sentir aquestes reflexions en clarament o per escrit; crec que tots els bunyolins hi tenim dret, a escoltar les seves explicacions, que no parlam d'una persona qualsevol, sinó de la màxima autoritat del poble.

 

[@more@]

Per començar, estaria bé saber qui hi havia darrera aquest polígon. Sabem que a davant hi havia la batlessa i el regidor d'UM, però i a darrera? Tot hagués estat més fàcil si, en lloc de fer una consulta partidista al final del procés, s'hagués informat convenientment, i promogut el debat, al principi del procés, que és quan s'han de fer les coses si de veres es vol un debat ciutadà participatiu; la resta és voler posar pegats a una mala gestió feta des del començament.

Això és una altra: m'agradaria saber si que voti manco d'un 10% del cens es considera un èxit o un fracàs. En aquest cas, el vot de la indiferència és el més indicatiu: indiferència, no pel polígon, que no ha deixat ningú indiferent, sinó per les presses i la desinformació amb que s'havia d'anar a votar. La democràcia és també transparència, que de tant transparent que devia ser, no l'hem vista per enlloc. I així i tot, no s'ha de menystenir que, d'aquest 7 o 8%, que són 273 vots, 229 foren pel NO, i només 44 varen ser pel SÍ!

La batlessa i el seu grup d'independents convé que reflexionin, serenament però profunda, de com han gestionat el tema, ara que ja s'acaba. Sobretot, perquè, com deia abans, parlam de la batlessa… Reflexionar de com s'ha amagat informació als ciutadans -de fet, encara és l'hora que, oficialment, se'ns comuniqui quants m2 tendria el polígon-, de per què s'ha demanat suport i s'ha impulsat un projecte altament impopular, com ha quedat més que demostrat; de què s'ha aconseguit amb tot això. Poca cosa, al meu entendre, i no sé si res de bo. Bé, una cosa: aturar el polígon, això sí. Però aquesta no era la idea de la batlessa…

De totes maneres, aquesta és la meva valoració; la d'Esquerra-Bunyola, es pot llegir aquí.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: El paper de la batlessa en l’afer de l’ex-polígon

 1. Amadeu diu:

  Veig que estàs ben al dia de com estan les coses per Bunyola. Que la batlessa és honesta? Hem de pensar que sí. Però, i això no ho pensam si no que és així, la batlessa era partidària del polígon. Jo no dormiria tranquil.

 2. Amadeu diu:

  No crec que la Plataforma es mogui per rivalitats polítiques o gelosies; jo diria que hi ha gent de tots els cantons. El perquè de l’abstenció de la Plataforma l’haurien d’explicar ells, però així i tot, és bo d’entendre: aquesta ‘consulta’, que no referèndum, estava organitzada per un partit, i la finalitat no era decidir el destí del polígon, sinó la intenció del vot d’aquell partit, que és molt diferent. Entenc que una Plataforma cívica no s’ha d’imbuir en els assumptes interns d’un partit, com era el cas, i manco si aquest partit planteja la consulta amb una manca total d’informació, com era el cas, amb la perspectiva que potser així ‘picàs’ qualcú (600.000 m2 no, però 200.000 sí, o coses així).

  La punyeta, esper no haver-la feta a ningú, a no ser al constructor i promotor del polígon, que deu haver quedat ben etxul·lat.

 3. Amadeu diu:

  Bé, no hi estic d’acord: seguesc pensant que la Plataforma va fer ben fet. Però això no vol dir -que ningú ho interpreti així!- que els 272 bunyolins (perdonat) que anaren a votar no ho fessin bé, també. Com diu el post, aquí l’única persona que no ho ha fet bé és la batlessa.

  Totes les accions i opcions encaminades a aturar el polígon són i han estat bones totes. Perquè el resultat és el que compta, no?

  Salut!

 4. Amadeu diu:

  Uf, quin Un! Vaja, reconec que tens raó: els altres també s’hi han lluït, un per un. I mira, sí que, en aquest cas, vull dir que hem estat coherents des del principi fins al final, els d’Esquerra. I que cadascú, els altres, després, reflexioni amb la seva, de coherència.
  De la consulta, ja ho he dit: crec que la Plataforma ho va plantejar correctament. Però també han actuat correctament qui, anant a votar, ha votat pel no, perquè és clar que ho feien amb la consciència de protegir territori.

  Salut!

 5. Amadeu diu:

  A mem. De totes les crítiques que feis, he de dir que n’hi ha una que me sap un poc de greu, i és de dir que la Plataforma ha actuat políticament. Vaja, crec que no ha estat així, ni ho ha de ser mai. Les decisions poden ser encertades o no, però això no vol dir que comportin una intencionalitat política.

  En tot cas, les explicacions les haurien de donar els representants de la Plataforma, que no som jo; jo puc donar les meves i, en la mesura que me correspon, les d’Esquerra-Bunyola.

  La nostra coherència, benvolguts, no flanqueja en absolut! Al contrari, els fets demostren que teníem raó des del principi. Que alguns estiguem dins una o altra plataforma, a nivell personal, no implica que les decisions d’una organització afectin a l’altra. Si no, sí que la Plataforma seria ‘política’. Una altra cosa, com bé diu UN, és que no tenim capacitat de decisió, encara; tant de bo d’aquí a dos mesos poguem dir el contrari. Però això no ens lleva legitimitat per oposar-nos-hi, ni que facem feina en aquest sentit. De totes maneres, cedeix a les pressions qui vol, perquè si no és amb una pistola o un xantatge important, mai hi ha la necessitat de dir que sí a un projecte com aquest.

  L’abstenció, com tot el que faci la Plataforma, estava encaminada a aturar el polígon, clar que sí! Com dic, pot ser una decisió encertada o no, però no es pot dubtar de les intencions.

  La consulta -que no referèndum- no era per dir ‘sí’ o ‘no’ al polígon, sinó per decidir quin havia de ser el vot d’Entesa d’Independents en aquest punt. Com les manifestacions contra la guerra, contra què eren: contra que Espanya participàs en aquella guerra o contra la guerra en sí? Jo crec que eren per la segona opció.

  El que no pot fer una Plataforma -i aquí va la MEVA explicació de l’abstenció- és anar de ‘comparsa’ d’una campanya d’un partit. Fugir de les dinàmiques partidistes, com ho era aquesta consulta, al meu entendre és el que han de fer els moviments socials. Fugir del fals debat participatiu, com era el cas, i reclamar un debat participatiu de veres, que encara no s’ha fet, és per mi una opció vàlida. De fet, l’altíssima abstenció -ni de bon tros atribuïble a la Plataforma- demostra que, efectivament, és necessària més informació i un debat transparent.

  Salut!

Els comentaris estan tancats.