Bunyola amb els lluitadors de la llibertat

Ahir, com des de fa uns anys, els militants republicans -bunyolins i no- assassinats a Bunyola el 36, tornaren a ser homanetjats al cementeri municipal, davant la fossa on els mal enterraren els seus assassins, de qualsevol manera, d'una manera indigne. Han hagut de passar més de 70 anys perquè aquella gent, militants actius o simples simpatizants de la causa republicana, que moriren sense saber molt bé per què morien ni qui els matava, rebessin un mínim reconeixement, un petit record, no ja a la seva lluita, sinó a la seva dignitat. I és just que agraïm aquesta feina, especialment, al company i historiador Xavier Margais, que és qui ha impulsat la recerca sobre la Guerra Civil a Bunyola i ha identificat els cossos que hi ha a la fossa, i qui ha recuperat el 14 d'abril bunyolí. Ahir, i gràcies a aquesta tasca, la família d'en Josep Pons Sintes, un ciutadellenc que tengué la mala sort d'aquell estiu ser per Mallorca, pogué veure a la fi, ahir, saber com i on havia mort el seu padrí, i a on estava enterrat.

Ahir també va ser la primera vegada que a l'acte, com a partit, hi acudia Esquerra-Bunyola. Els altres anys sempre hi havíem anat, però a títol personal; ahir, en canvi, n'Esperança Mateu, en nom de la nostra agrupació, deixà un ram de flors, grogues i vermelles, damunt la tomba; l'escrit que l'acompanyava deia: 'Esquerra-Bunyola amb els lluitadors de la llibertat'.

L'any que ve, en lloc d'haver-hi un ajuntament que no condemna el feixisme, serem els regidors republicans, presents després de 70 anys, que deixarem un ram de flors damunt la fossa. Esmenarem la vergonya del ple on la batlessa es va negar a votar a favor d'aquella moció; no serà el ram del nostre partit, sinó el del nostre poble: 'Bunyola amb els lluitadors de la llibertat'.

[@more@]

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: Bunyola amb els lluitadors de la llibertat

  1. Amadeu diu:

    La foto és d’en Jaume Mateu Verdera

  2. Amadeu diu:

    Ok, entès. Ho corregiré.

    Salut!

Els comentaris estan tancats.