Pacte de llogarets

Fa quatre anys jo encara era membre del consell de redacció d'Es Castellet. Després d'aquelles eleccions, constituïts els ajuntaments, Bunyola va ser dels pocs pobles de la comarca -i de Mallorca!- que va quedar en mans de l'esquerra, amb el pacte PSOE-Independents-PSM: Marratxí, Sóller, Palma, Esporles (després va canviar), Valldemossa, Deià, Escorca… Aleshores decidírem fer una portada com aquells dibuixos d'Astèrix, on tota la Gàl·lia està ocupada excepte un llogaret que resisteix ara i sempre a l'invasor: en el nostre cas, enrevoltat dels pobles de 'Valldemossum', 'Marratxinum' o 'Palmum', i amb una gavina substituïnt l'àguila i PP en el lloc de SPQR, entre els cruis de Mallorca fets per la vara conquistadora, Bunyola resistia a les forces de l'exèrcit popular que tot ho havia arrasat.
 

[@more@]

Passats quatre anys, les tornes s'han girat, i de quina manera! Avui ja és segur que n'Aina Calvo (que fins ara tenia aquest blog; veurem si continua) serà batlessa de 'Palmum', amb l'ajuda d'UM i Bloc, i segurament dilluns serà oficial que el nou Pacte de Progrés governarà també al Consell de Mallorca i al Govern. De conquistadors a conquistats, ara és el PP que s'ha de conformar amb llogarets irreductibles, com el d'en Pere Rotger a Inca i el d'en sin complejos Delgado a Calvià, i a Manacor en Pastor també s'ho ha sabut arreglar, mentres que la vara progressista que ara comandarà a Mallorca és la que haurà de mirar de curar tots els cruis fets per tota l'illa aquesta darrera legislatura.

Per contra, hi ha una llegenda negra a Bunyola que diu que el color de l'Ajuntament i el de Govern no han coincidit mai, i que això ens condemna sempre a ser els darrers de la llista en tot. No crec que el fet que siguem els darrers en moltes coses -que tampoc és cert- sigui per culpa d'un color o un altre, sinó perquè els batles i regidors que hem tengut fins al moment han estat més aviat grisosos… Però vaja, és vera que Ajuntament, Consell i Govern estiguin integrats pels mateixos partits sempre ajuda a fer les coses, i enguany, per primera vegada, teníem l'oportunitat que això fos així, amb Esquerra, UM i PSOE a les tres institucions.

Cert és que el PP va ser el partit més votat a Bunyola el 27 de maig, però sense majoria absoluta. Cert és que va ser gros el càstig pel Pacte, especialment per la batlessa i els seus Independents, que han perdut 400 vots. Però és també cert que, tot i això, hi havia, fins avui, una possibilitat seriosa d'un govern progressista, al qual Esquerra hi haguéssim donat suport d'una manera o una altra, amb la condició que fos un equip cohesionat -no com el poupurri d'ara- i decidit en fer polítiques d'esquerres, ecologistes, proteccionistes i en defensa de la llengua. AVI, però, els veïnat de Palmanyola, s'han estimat més, encara no en sabem les raons -segurament les sabrem aquests dies-, ajudar a posar el PP, després de 5 anys, una altra vegada a la batlia.

Reconec que m'ha sorprès -a d'altres companys no tant- aquesta decisió de la gent de n'Ildefonso, amb el qual hem treballat junts aquests darrers mesos contra el polígon, dins la Plataforma. Potser me n'havia fet una idea equivocada, d'ell, però amb el tracte que hi havia tengut, el feia una persona tirant a centrista, i preocupada pel medi ambient, diguem que més propera al PSOE que no al PP. Personalment m'agradarà saber perquè ha preferit un Pacte de Llogarets que no un pacte progressista que hagués significat, d'una vegada, posar el nostre poble a la primera línia del canvi que Mallorca necessita i que, amb Esquerra també al Consell i al Govern, dins el Pacte de Progrés, serà una mica més possible.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.