Suprimim l’IEB

Avui es diu que el president de l'IEB demanarà al del Llull, en Bargalló, que hi hagi més escriptors 'balears' a la convocatòria de la fira de Frankfurt; també podem llegir que, segons en Serra, la intregració de les Illes dins el Llull s'ha de fer 'des del federalisme'. No és una bona notícia que en Sebastià Serra sigui president de l'IEB: només servirà per reforçar encara més la institució. Perquè és evident que una persona com ell, intel·lectual de referència i polític de llarga trajectòria, i exemplar, no consentirà que l'Institut sigui una oficineta de publicacions bimensuals, com ara, i de qualque edició de luxe de qualque novel·la ubicada a Mallorca; el seu prestigi no s'ho pot permetre. La proposta del seu nomenament és també la proposta de reforçar l'escissió del Llull, evidentment, per molt que el Pacte de Govern digui que les Balears s'hi tornaran a integrar: aleshores, quin serà, el paper de l'IEB? De projectar la 'cultura balear'…?
 

[@more@]

A Frankfurt, diuen, s'hi ha convidat la cultura catalana. És lògic, per tant, que a un esdeviment tan important s'hi enviïn els escriptors més importants, els meus representatius, etc. El criteri territorial… No hi van els millor escriptors catalans, se suposa? No inclou això gent com en Porcel o na Maria Antònia Oliver, que són d'aquí? Ep, i amb això no vull dir que els noms que comenta la premsa -Llorenç Capellà, Jaume Santandreu, Quintana, Joan Perelló, Miquel Bezares i l'amic Àlex Vólney- no siguin mereixedors d'anar-hi, però posats a fer particions per zones, reclam que l'IEB exigeixi al Llull representació a la Fira de tots els pobles de Mallorca, au; i no és que a Bunyola no estiguem ben representats, ja que hi 'enviam' en Villalonga, i l'amic Vólney si es confirma, que també hi viu, però no veig perquè el novel·lista Guillem Rosselló, el poeta Pere Suau, o el president de l'Obra Cultural i també novel·lista Jaume Mateu, només per citar-ne un parell, no tenen el mateix dret 'territorial', plural i federal de ser a Frankfurt que els que proposa el president de l'Institut.

La projecció exterior de la nostra cultura, catalana, ha de ser 'federal'? Els assumptes d'afers exteriors, fins i tot en els estats federals, solen ser una qüestió 'nacional', sense fissures. I sense institucions doblades, sol·lapades i almanco una d'elles, inútil. Com si, en lloc d'una cultura nacional, parlàssim cultura o 'cultures en plural' -la catalana i la balear-; no sé de què me sona, això…

I avui vespre, en Fermín.

Quant a amadeu

En haver fet els 18, vaig decidir partir cap a Barcelona a estudiar música a l\'Escola Superior de Música de Catalunya, en l\'especialitat de Musicologia. Anys abans havia nascut a Bunyola, Mallorca, un mes d\'abril de 1985. De ben petit m\'ensenyaren a respectar i estimar la llengua i el país, i la música, és clar... Això ha fet que moltes de vegades, en lloc d\'estudiar, me dediqui a ficar-me en organitzacions i truis diversos, com el GOB, les JERC, el BEI i la CEPC, els Joves de Mallorca per la Llengua, ERC, Sa Sargantana i l\'Obra Cultural Balear. I des de fa poc, també membre de la Junta Directiva del GOB.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Suprimim l’IEB

  1. Joan diu:

    En principi, les coses haurien d’anar així com tu dius, però per desgràcia tenim un país trossejat sense institucions ‘centrals’ (i amb lleis que ho prohibeixen explícitament) amb sensibilitats i situacions polítiques diverses. Per això no quedarà més remei d’agrupar diferentes institucions al torn de l’IRL, fins i tot simples ajuntaments, com ha hagut de passar al País Valencià.

Els comentaris estan tancats.